Članovi

Kako to prirodno i biva, društvo je vremenom sticalo mnogo znanja, opreme i, što je najvažnije, novih članova koji su svojim dolaskom značajno unapredili društvo, a može se slobodno reći i doveli do takvog nivoa koji bi teško dostigli oslanjajući se samo na „matorce”! S obzirom na to da nas nema mnogo u trenutku pisanja teksta, stubovi našeg društva poimenično su:

Slobodan Nikolić (Boki)

predsednik AD „Aristarh”. Samim tim nema potrebe da bilo šta drugo radi... Ipak se trudi da bude prisutan na svim događanjima i da organizuje sastanke društva koji se obično održavaju paralelno sa aktivnostima na posmatranju i fotografisanju astronomskih objekata. Zadužen za kontakt sa drugim astronomskim društvima i organizacijama, kao i sa medijima. Popularizacija astronomije i pozitivna atmosfera tokom druženja nisu mu u opisu dužnosti, ali on to samovoljno ispunjava. Veliki poštovalac i ljubitelj ruske optike.

Drago Josović (Godra)

pravni zastupnik društva što mu i struka nalaže. Veoma dugo je fasciniran lepotama neba i spada u kategoriju pasioniranih vizuelnih konzumenata astronomije. Na samo njemu znan način uvek prvi uoči Severnjaču ili Veneru u po bela dana sa čuvenom konstatacijom: „Eno je!”. Poznaje objekte dubokog neba kao svoj džep i nije mu teško da ih vizuelno (čitaj bez GO-TO funkcije) ganja po celu noć. Valjda se zato i odlučio da u svoju opremu uvrsti 12“ Dobson koji će biti isključivo upregnut u vizuelnoj astronomiji.

Mladen Veselić (Mlađa)

jedan od osnivača AD „Aristarh” sa prethodno ozbiljnom karijerom u bavljenju ovim hobijem. Elektroničar po struci, ne postoji ni jedan elektronski sklop koji može da odoli njegovom znanju. Mnoge elektronske naprave je napravio u svojoj laboratoriji koja liči na onu iz filmova o „ludim naučnicima”. Montažu za svoj teleskop je kupio bez ikakve elektronike jer „ne znaju oni to da naprave bolje od mene!”... I bio je u pravu... Njegov rad i talenat su prepoznali i u dalekoj nam i prijateljskoj Nemačkoj tako da je otišao tamo na privremeni rad... do penzije! Čekaćemo, isplati se....

Ivan Jevremović (Master Ivan)

nama se čini da je došao skorije u naše društvo da ga ojača.... ali ima tome mnogo godina. Nezamenljiv kada je obrada astro-fotografija u pitanju. Svaka fotografija mora da prođe njegovu verifikaciju pa smo ga u društvu prozvali „Master Ivan”... Ako master kaže da ne valja, nema tu pogovora... Malim prstom rešava probleme na kojima smo mi ostali „zaglavili” u obradi. Vatreni branitelj stava „trash in, trash out”, dakle ako osnovni foto materijal ne valja ne muči se daljom obradom... neće valjati! Nema pogovora...

Miloš Stojadinović (Šomi)

tranzit Venere preko Sunca 2012. godine doneo je u naše društvo veliku euforiju i radost i... Šomija. Pojavio se u fazonu „ja se interesujem za astronomiju” i za kratko vreme postao je vlasnik najnaprednije opreme u našem društvu, a bogami i na ovim prostorima uopšte. Najnapredniji je i u kilaži... Zapala mu je ta teška dužnost da bude odgovoran za finansije društva koje nikad nema dovoljno para da ostvari sve svoje ideje. Neretko iz svojih sredstava finansira mnoge aktivnosti koje mu kasnije budu refundirane... ako smo u mogućnosti... Stres je za njega nepoznat pojam, od gomile problema polako otklanja jedan po jedan i uvek dođe do rešenja! Ala smo imali sreće tog juna 2012...

Vasilije Ristović (Wasko)

telefonski poziv nas odvede u Gornji Milanovac i naše astronomsko društvo se uz čašicu razgovora i nepreglednu količinu dima (Wasko ne gasi cigaretu nikad....) obogati još jednim članom... i to kakvim! Ni manje ni više napravi naš Wasko opservatoriju u svom dvorištu („Opservatorija Nostromo”) koja spada u sam svetski vrh, po lepoti i po upotrebnoj vrednosti. Nije problem njemu bio da je dizajnira jer mu je to i osnovno zanimanje, ali napraviti ovako nešto kod nas... e to je već druga priča. Kupola u obliku šajkače! To može samo briljantan um! Planetarnu fotografiju je doveo do perfekcije, ostalo snima tako da iz svoje opreme izvlači ono što i proizvođačka specifikacija tvrdi da je nemoguće. Gospodo, moguće je, pogledajte Waskove fotografije!

IMG 3064 -

Svakako moramo ovde spomenuti i naše manje aktivne ili indirektne članove i simpatizere, dakle one koje zajedno sa nama uživaju i trpe, a to su supruge, devojke, deca, roditelji, prijatelji, knjigovođa, povremeni posetioci… Specifičnost našeg društva je u tome što prilikom prijema novih članova oni prvo dobijaju status privremenog članstva u trajanju od 2 godine, pa ako su posle ovog iskušeničkog perioda i dalje aktivni, to za nas znači da su ozbiljni u svojoj nameri da se bave astronomijom i postaju stalni članovi društva. Imamo izvanredan odnos sa svima koji se bave astronomijom na ovim prostorima, a svakako najbolji i najbliskiji sa AD Novi Pazar (Dr Enes Maljevac) i prijateljima Milanom Gucićem i Rodoljubom Dodićem iz Beograda.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •