Nostromo

OPSERVATORIJA NOSTROMO

Još na samom početku moje astrofotografske avanture bilo mi je jasno da će kompleksnost astronomske opreme i samog postupka nesumnjivo rasti… Sve više kamera, sve teže montaže, sve veći teleskopi, nezaobilazan računar, zilion kablova… I onda za sve to odvojiti i po par sati da se prenese, sklopi, kolimira, kalibriše, da se podesi da radi bez ikakve greške i nadati se da će nekoliko sati snimanja biti uspešno. Zatim sve to ponovo rasklopiti i preneti nazad, obično pred zoru… I tako sam shvatio da nema druge nego da se bacim na izgradnju prave astronomske opservatorije i drastično olakšam sebi bavljenje ovim hobijem uz neizmerno zadovoljstvo rada u uslovima koje omogućuje.

Nostromo Opservatorija -
Trenutni izgled opservatorije Nostromo

KONCEPT

Osmišljavanju Nostroma sam pristupio bez žurbe i potpuno samostalno , znao sam da neće biti jednostavno, sve je počelo sa vrlo jednostavnim crtežima a završilo se detaljnim 3D modelima ne ostavljaljući mesta bilo kakvoj grešci u realizaciji. Posle nekoliko meseci mozganja je koncpet bio spreman i moglo se početi sa gradnjom.

Želeo sam da obezbedim maksimalnu univerzalnost opservatorije. Optimum korišćenja kako za vizuelna posmatranja tako i za astrofotografiju. Za astrofotografisanje tu je kupola i sve beneficije koje idu sa njom, mali otvor kroz koji gleda teleskop, zaklonjenost od vetra, naglih promena temperature, vlage… Medjutim za optimalno viuzelno uživanje pod zvezdanim nebom kupola može biti smetnja, zato sam osmislio neuobičajeno rešenje gde kupola može da se prekliza i da ne stoji više iznad teleskopa, otvarajući nebo od 360º

Tu su tri zasebne celine u okviru samog objekta, poredjane u tri visinska nivoa. Prvi najniži je suteren, kamenom popločan plato sa prostorom za odmor koji se nalazi u samoj bazi glavnog pilona na kom je montiran teleskop. Drugi nivo je kontrolna/topla soba koja će služiti za računarsko upravljanje teleskopom, kamerama itd, posebno korisna u hladnom delu godine. Treći i najbitniji deo opservatorije je sama platforma kao najviša tačka gde je i smešten teleskop pod kupolom.

IZGRADNJA

Naravno da bi opservatoriju trebalo graditi negde na planini iznad 1000mnv, ali jedno su želje a drugo mogućnosti. Zadovoljio sam se i svojim dvorištem u predgradju G. Milanovca. Na 450mnv, sa dosta flore u okolini, visokom pozicijom u odnosu na ostatak reljefa i relativno slabijim svetlosnim zagađenjem. Bez ikakvog namenskog budžeta, bilo je neminovno da izgradnja potraje. Brzina radova nije bila problem, sve je išlo ka tome da će projekat biti uspešan. Uz pomoć oca, prijatelja i velike podrške AD Aristarh-a, nakon dve godine radova, Nostromo je bio funkcionalan. Naravno, nije završen 100%, ali bez sumnje spreman za posmatranja i astrofotgrafiju.

NAMENA

Opservatorija Nostromo je univerzalne namene, što znači da ispunjava sve potrebne uslove za nesmetane posmatračke aktivnosti, kao i za astrofotografiju.

Visina teleskopa iznad tla je preko 3m, što je obezbedilo izbegavanje nezgodnih vazdušnih turbulencija bliskih tlu, čineći opservatoriju Nostromo vrlo uspešnom u astrofotografiji visoke rezolucije, ili u posmatranjima na većim uvećanjima. Posebno važno kada je planetarni rad u pitanju.

Opservatorija je trenutno opremljena sa dva teleskopa:

  1. Mak 180 / 2700mm je namenski teleskop za posmatranje i snimanje planeta Sunčevog sistema u visokoj rezoluciji.
  2. MN 190 / 1000mm je astrograf kraće žižne dužine i prvenstveno je namenjen astrofotografiji, ali i posmatranju objekata dubokog svemira.
Nostromo Telescope -
Teleskop Mak 180 montiran na centralni stub u opservatoriji Nostromo

 

Nastaviće se…

WaskoGM 2018.

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •