ARISTARH

OPSERVATORIJA ARISTARH

Nismo mi svakako prvi koji su se setili da izgrade amatersku astronomsku opservatoriju. Nakon višegodišnjeg postavljanja opreme i njene demontaže, odlučili smo se da počnemo sa izgradnjom opservatorije koja će nas rešiti ovih sizifovskih radova. Svako onaj koji je u ranim jutarnjim satima, posle neprospavane noći, polusmrznut i preumoran morao da pažljivo demontira i pakuje kompletnu basnoslovno skupu astro opremu, sigurno je došao na istu ideju! Da ne pominjemo pritom da trenutno imamo ukupno TRI astro kompleta!

KONCEPT

Prvo treba razraditi samu ideju šta je za naše potrebe najfunkcionalnije i ostvarivo. Wasko je u Gornjem Milanovcu već odradio veliki deo svoje opservatorije „Nostromo” koja  po svom dizajnu, lepoti, promišlejnosti i upotrebnoj vrednosti spada u sam svetski vrh! Koncept opservatorije na našoj drugoj astro-foto lokaciji u selu Ratković je nešto drugačiji. Kao prvo, ideja je da ona bude opredeljena kao opservatorija za astro-fotografiju. Nije predviđen prostor za boravak ljudi unutar nje, već isključivo smeštaj opreme. Zamišljena je kao klasičan objekat sa pokretnim krovom koji bi se u potpunosti pomerao i otvarao nebo iznad opreme. Predviđeno je da opservatorija ima tri nezavisna sistema za snimanje, svaki na svom nosećem stubu. Završna faza će biti potpuno automatizovana i omogućavaće onlajn pristup kompletnoj opremi.

image1 -
Kompjuterski model buduće opservatorije

IZGRADNJA

S obzirom na to da je realizacija ovakvog projekta i tehnički i finansijski veoma zahtevna, radovi se obavljaju i u budućnosti će se obavljati po fazama. Kompletan projekat se finansira samo iz budžeta naših članova tako da će realizacija potrajati, ali mi se držimo one narodne parole „što se započne, to se i završi”! Za početak, dobili smo dozvolu od g. Radoslava Jevremovića, koji je vlasnik parcele na kojoj se opservatorija nalazi da možemo da krenemo sa gradnjom. Time on faktički postaje i prvi direktni sponzor „Aristarh” opservatorije. Predviđene dimenzije opservatorije su 6,5 x 2,5 m u osnovi. Krećemo dakle sa grubim zemljanim radovima, raščiščavanje kompletne osnove i, što je najvažnije, iskopavanje temeljnih kocki za noseće stubove. Oni su u potpunosti odvojeni od ostatka poda da bi se izbegle nepotrebne vibracije nosećih stubova. U ovom delu svakako nismo bili štedljivi pa su noseći betonski fundamenti dimenzionisani tako da mogu da izdrže postavljanje opreme za koju nikada nećemo imati dovoljno novca! Dakle predimenzionisani su…

image2 - Opservatorija Aristarh image2
Grubi zemljani radovi i noseći temelji stubova za montaže

Nakon izlivanja betonskih temelja i postavljanja ankera za pričvršćivanje nosećih stubova za teleskope i montaže, prešlo se na izlivanje kompletne betonske ploče opservatorije. Naravno, postavljene su PVC cevi prečnika 50 mm ispod zemlje koje ćemo koristiti za strujne i informacione kablove, da se kasnije ne bismo saplitali o njih, kada ipak budemo morali da uđemo u opservatoriju.

Posle zaista ozbiljnog rada na mešalici i kolicima, nabačenih par kubika kamena kao podloge i nama se čini ko zna koliko mešalica betona, konačno smo završili betonske radove temelja i poda.

image3 -
Završni izgled temelja i poda

Sledeći korak napred bila je izrada nosećih stubova. Kao što smo već rekli predviđeno je da opservatorija udomi tri fotografska kompleta, pa je predviđeno i tri stuba. 

Prvi stub nosi naš najveći teleskop, „Celestron” EDGE 1100HD (280/2800 mm) na montaži SW EQ8.

Drugi stub nosi  teleskop „Intes-Micro” MN-55 (140/770 mm) na montaži SW EQ6.

Treći stub predviđen je za montažu SW EQ5 sa „wide field” kompletom u raznim kombinacijama.

Iako prema opremi koju na sebi treba da nose stubovi mogu da budu vrlo različitih dimenzija, ipak smo se odlučili da svi budu vrlo masivni zbog unifikacije izgleda i što je još važnije da budu sposobni da podnesu opterećenja za veću i težu opremu koju ćemo možda u budućnosti posedovati.

image4 - Izgled postavljenih nosećih stubova
Izgled postavljenih nosećih stubova

Nakon izrade stubova i odgovarajućih adaptera za montaže došla je na red i električna instalacija. Postavljena je nova razvodna tabla i odrađen razvod kompletne instalacije buduće opservatorije. Postavljene su još i energetske razvodne kutije na svaki stub pojedinačno, odluka je pala na vodonepropusne kutije zaštite IP65. 

Ovim smo trenutno završili sa radovima, očekujemo narednu fazu koja podrazumeva izradu čelične konstrukcije zidova i njihovo oblaganje TR limom, ali ovo mora da sačeka da prvo prođe faza prikupljanja novca….

18. april 2018. godine….. nastaviće se…..

 

NASTAVAK GRADNJE (PROŠIRENJE)

S obzirom na to da je u međuvremenu popularnost društva dosta porasla, morali smo da se odlučimo za manje proširenje opservatorije i postavljanje još jednog stuba za teleskop! Tako da sada osim postojeća tri stuba imamo i četrvrti. Naši prijatelji i kolege Stevan Golubović (vrlo aktivan u IS “Petnica”) kao i Sale iz Beograda odlučili su da se trajno uključe u aktivnosti i rad AD Aristarh i da svoju opremu postave  u našoj budućoj zajedničkoj opservatoriji. Eto zgode da se temelj opservatorije proširi za 1,55 m i sada je u osnovi 8,0 x 2,6 m. Dalje ne može jer smo zauzeli sav postojeći prostor na placu!

IMG 20181028 102545 -
Temelj i cevi za instalacije

Dakle, iskopan je dodatni temelj i postavljene cevi za nove instalacije do buduće kontrolne sobe. S obzirom na to sa smo ovo već jednom radili, može se reći da je sve proteklo bez većih problema.

IMG 20181028 115135 -
Armiranje i nivelacija

 

IMG 20181028 132423 -
Betoniranje

Uz dosta radova na mešalici i prevozu ručnim kolicima, polako ali sigurno, betonska ploča je počela da poprima završni izgled.

IMG 20181028 141841 1 -
Završni izgled

Kompletni radovi su završeni oko 15:00 sati i ekipa je sa zadovoljstvom pristupila popunjavanju potrošenih kalorija…

28. oktobar 2018….. nastaviće se……

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •