Debelo brdo 30/31.08.2019.

Makijev telefonski poziv za organizaciju astro vikenda na Debelom brdu odmah mi je izmamio osmeh od uva do uva. Zna se kakva je to lokacija po pitanju prirodnih lepota i astro uslova, extra! Vremenska prognoza je ukazivala na dobre uslove za posmatranje, snimanje i druženje pod vedrim nebom. Zakazan je smeštaj na našoj standarnoj lokaciji u selu Zarožje za vikend 30/31.08.2019. Planiramo da krenemo u petak po završenom poslu i posmatračke večeri su petak/subotu i subota/nedelju. Prijavljeni učesnici: Maki, Neša i Ivan iz Beograda (ako se i Surčin računa u Beograd :-))  i kragujevački odsek „Aristarh“-a, Šomi, Drago i Boki.

Smeštaj -
Smeštaj

Prvi su na lokaciju stigli Maki i Drago, tako da je ostatak ekipe (Šomi, Boki, Neša i Ivan) morao da istrpi kasnovečernje montiranje opreme uz obavezno gunđanje tipa „gasi to svetlo tamo!“. Montiranje je završeno dosta brzo i već oko 22:00 sata smo mogli da krenemo sa ozbiljnim radom. Naravno, pre toga smo napunili baterije pomoću domaćeg suvog mesa i slanine uz brdo paradajz salate i poveću količinu sokova.

Od opreme je bilo dostupno sve i svašta tako da se bojim da ću nešto i propustiti…

Livada -
Teleskopi
Teleskopi -
Livada

U dnu avlije je bio Maki sa njegovim legendarnim Celestronom 8 na Evolution montaži. Sa brdom kvalitetne dodatne opreme ovaj teleskop je imao besprekorno oštru i kvalitetnu sliku. Neću nabrajti pojedinačno šta je sve posmatrano (to bi bilo praktično nemoguće od količine objekata za dve vedre noći) nego ću od onoga što sam ja lično kroz ovaj scope video izdvojiti besprekoran Saturn i Jupiter, kao i fantastično otvoreno jato koji ranije nisam posmatrao Karolinina ruža! Zvezde i tamni delovi ovog jata u okularu stvaraju 3D efekat oblika ruže. Osim ovog jata po prvi put smo vizuelno posmatrali i Crescent (Brain) maglinu, kroz Makijev C8 i kroz Nešin Dobson. Da ne veruješ da ovakav objekat može da se posmatra vizuelno.

Neposredna blizina bila je rezervisana za opremu Neše i Ivana. Neša je postavio za 10 minuta svoj 12“ Dob i odmah krenuo da rastače objekte „po spisku“. Šta je sve tu moglo da se vidi to je neverovatno, ali na mene je ovog puta najlepši utisak ostavilo kuglasto jato M2 i neopisivo lep prizor Veil magline kroz OIII filter. Takve detalje je prosto nemoguće opisati, setlo, jasno definisano, a opet najfinija struktrua čipke kao na fotografijama bez boje! PRELEPO!

Ivan je postavio svoju SW EQ6R montažu i novi SW MN190 teleskop. Sve vreme se borio sa postavkama, podešavanjima tableta, montaže i praćenja, ekspozicije, ludovanjima opreme i slično. Raspoloženje mu se menjalo od zadovoljstva do frustracije ali to je sve normalno na polju napredne astro-fotografije! Tu jednostavno ima toliko mnogo parametara koji mogu poći naopako. Zato je povremeno popravljao raspoloženje kod vizuelaca diveći se objektima koji su ovi pronalazili i u mraku dozivali „dođite da vidite …. ludilo!“.

Odmor -
Odmor

Malo dalje od vizuelnih posmatrača smestio se Šomi sa svojim dominantnim C11 Edge teleskopom na EQ8 montaži. Prvo, montaža je tek pristigla iz Irske gde je bila poslata na kompletnu reparaciju ili bolje reći unapređenje, tako da je od osnovne montaže ostalo samo spoljašnje kućište! Upravo je toliko i bolja od stare… Samo šušti kako radi, balans savršen, gajding takođe (prema merenjima iz PHD unapređen je 10x!) i jedan ozbiljan deo večeri Šomi je proveo testirajući parametre montaže koji su poslati na analizu u Irsku. Kasnije je Moravian G4-9000 odradila i neke test deep sky frejmove. Obzirom da kada se ovako savršeno radi nema mnogo posla oko svog setup-a Šomi je aktivno šetao od teleskopa do teleskopa i uživao.

Prostor između smo zaposeli Drago i ja sa dva skromna refraktora. Dragov novi Takahashi FC100DC na Losmandy G8 montaži i moj TAL-100R na CG5 montaži. Nije nam bila namera da poredimo ova dva refraktora od kojih TAK spada u svetski vrh i skromni TAL iz serije najjednostavnijih Fraunhofer ahromata ali morali smo kad su već tu… J Posmatrali smo neverovatan broj objekata pri čemu se meni najviše svidela M57 na 140x sa izuzetnim kontrastom i detaljima u oba scopa. Kuglasto M22 je takođe ostavilo impresivan utisak uz obavezno poređenje sa M13 u Herkulu. Magline u Strelcu, Ha i Hi, pa čak i M1 sa ovako dobre lokacije delovali su impresivno. Boje, oštrina i kontrast su naravno dosta bolji u TAK-u ali mogu slobodno da kažem da se ni TAL nije osramotio. O cenama ne bih ovog puta 😉

Obe večeri nas je poslužilo vreme, bilo je vedro uz povremenu pojavu slabih cirusa ali srećom kratkotrajno. Možda i najvažnije, nije uopšte bilo vlage tako da su teleskopi sve vreme bili suvi i potpuno operativni.

C11 Edge -
C11 Edge
TAL 100R -
TAL-100R

U nedelju ujutru neposredno pred polazak pao je dogovor za dnevnu poslasticu zahvaljujući Makijevoj opremi za Ha posmatranje Sunca. Na fenomanalnom Apo refraktoru Borg71 postavljen je Daystar Quark sistem. Koji je tek ovo spektakl! Dve veće protuberance vire sa ivice Sunca uz dosta sitnijih svuda. Potrebno je malo vremena da se oko privikne na ovu vrstu posmatranja ali kada mozak skapira šta je potrebno to je veličanstveno! Kapuljača zbog kontrasta je obavezna. U toku tih sat vremena posmatranja čak smo prisustvovali i promeni i razvoju protuberanci i jedne sitne pege tj pore na sunčevoj fotosferi.

Solar 1 -
Borg 71
Solar 2 -
Ha Sunce

Nije bilo lepšeg načina da završimo ovaj astro vikend i uz pozdravljanje i zadovoljna lica odlazimo sa Debelog brda uz obavezno obećanje da se tu ponovo uskoro ponovo sastanemo i uživamo.

Vedro nebo.

Delimično Pomračenje Meseca 16.07.2019.
NOĆ ISTRAŽIVAČA 27.09.2019.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •