JEDNO OBIČNO VEČE

1712993960824 -
1712823461514 scaled - JEDNO OBIČNO VEČE

U mom omiljenom filmu/knjizi, zapravo trilogiji “Lord of the rings”, patuljak Gimli izgovara čuvenu repliku: Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for? Ovako bi se ukratko moglo opisati i naše sinoćnje druženje pod zvezdama. Na predlog našeg člana Petra koji se uželeo neba i koji je odlučio da proluftira svoj 10 inčni Dobson okupili smo se oko 19:30 na lokaciji “Metino brdo”. Kada bih hteo da nađem analogiju sa prethodnom Gimlijevom izjavom ona bi izgledala ovako: “Cirusna oblačnost. Svetlosno zagađenje. Vetar. Male šanse da bilo šta vidimo. Šta čekamo?”

Punih tri sata druženja i posmatranja u ovim nemogućim uslovima doveli su nas do psihičkog rasterećenja i zadovoljstva. Sa nama su na brdu bili još neki prijatelji i kao i uvek slučajni posmatrači koji su tu došli nekim sasvim drugim povodom a doživeli su da ih “udavimo” našom pričom o astronomiji. Na meniju je bio mlad Mesec sa svim detaljima i lepo vidljivim “earthshine” efektom, uz obavezno objašnjenje kako dolazi do ove prirodne pojave. Iako dosta nisko, posmatrali smo i Jupiter sa satelitima i karakterističnim detaljima njegove uvek burne atmosfere. Nesavršenosti osmatračkih uslova smo ublažili posmatranjem jednostavnijih dvojnih zvezda u Lavu i čuvenim Castorom u Blizancima. M35 nam se takođe nametnuo kao logičan izbor… Sve u svemu lagano i opušteno, bez prevelikih očekivanja, lep večernji provod.

Petar spada u grupaciju ljudi koji su od skoro u hobiju pa ga još uvek drži entuzijazam da posmatra čak i u skoro nemogućim uslovima, a mi koji smo “malo” duže u svemu… pa naša je obaveza i zadovoljstvo da to podržimo, i ja se toga držim. Ako bih hteo da se ponovo poslužim analogijom iz gore pomenute trilogije, Gimli i Legolas u jednoj od završnih scena imaju odgovarajući dijalog: “Gimli: I never thought I’d die fighting side-by-side with an Elf. ; Legolas: What about side-by-side with a friend? ; Gimli: I could do that!” Upravo tako, ne bih sebe mogao da nateram da u ovakvim uslovima iznesem teleskop i da posmatram sam, ali sa prijateljem hoću i mogu…. Uvek!

1712823461521 scaled - JEDNO OBIČNO VEČE
1712823461529 scaled - JEDNO OBIČNO VEČE
TRANZIT IO - JUPITER
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •