KONJUKCIJA MESECA, VENERE I MARSA

U četvrtak 22.06.2023. godine astronomske prilike su bile takve (što bi rekao P.P. Njegoš) da su se na nebu susreli mlad Mesec, Venera i Mars. Kao što to obično biva u zadnjem trenutku postavili smo obaveštenje o javnom posmatranju, lokacija “Metino brdo kod topa”, zakazano vreme 20:30 posred termina za finalnu košarkašku utakmicu između večitih rivala… Kao opravdanje za nas navodimo da naše termine određuje svemir, mi smo tu nemoćni da nešto menjamo. Nismo očekivali stoga veliki odziv, ali eto prevarili smo se! Bilo je jako puno ljudi, dosta dece (što nam je posebno drago), i atmosfera je bila TOP!

Za početak uputio bih jednu kritiku za gradsku upravu tj. komunalnu službu grada Kragujevca: stanje na lokaciji spomenika je KATASTROFA! Trava nije pokošena a o djubretu koje ispada iz prepunih kanti za đubre ne bih trošio reči. Na slikama sam namerno obrisao đubre i druge ružne detalje da nam ne bi kvarili utisak o jednoj zaista predivnoj večeri i druženju! Molim gradsku komunalnu službu da ako ne zbog građana, onda iz pijeteta i poštovanja prema spomeniku koji obeležava uspeh srpske artiljerije iz I svetskog rata, očiste ovu lokaciju!

Sada o lepšim stvarima. Postavljena su dva teleskopa za posmatranje ove konjukcije, a moglo je prema gužvi da bude i više, da se ispune želje onima sa manje strpljenja ili onima koji bi želeli da provedu više vremena uz okular teleskopa. Naravno, svi su bili strpljivi pa je svako sačekao svoj red i mnogi su se po nekoliko puta vraćali. Osim toga što smo posmatrali Mesec i Veneru, onako u mraku porazgovarali smo o dosta astronomskih tema, mnoge smo razjasnili, verovatno smo neke i “udavili” u želji da im bolje i dublje pojasnimo. Mars je iako prisutan tu sa njima (Mesecom i Venerom) bio vrlo inferioran, jako sitan i daleko, tako da mu nismo posvećivali preveliku pažnju. Mesec je svima bio jako interesantan, pojasnili smo šta je “tamna strana”, zašto se vidi pepeljasta svetlost, kako su nastali krateri, da li je toplo ili je hladno itd…. Venera je bila u lepoj fazi i svi posmatrači su imali sličan prvi komentar: “vidi se kao mali Mesec”. Pa da, upravo tako, a onda smo se bavili drugim detaljima, zašto ima fazu, zašto je temperatura na Veneri 450 stepeni celzijusa, zašto pada sumporna kiselina umesto kiše i slične stvari.

Svakako nijedan naš javni susret ne prođe bez razgovora o tome da li ima vanzemaljaca, i upravo se desilo da smo svi videli “NLO” upravo iznad naših glava i još smo ga i snimili! No, naravno to nije bio NLO već običan niz “Starlink” satelita namenjenih za internet komunikaciju, verovatno jedan od projekata koji će u budućnosti upropastiti dosta astronomskog rada, ali to je već posebna tema. Takođe, dosta malih astronoma nije odolelo da proba da snimi Mesc kroz okular teleskopa, pa jednu takvu fotografiju i prilažemo ispod. Nemoj da sam od nekoga čuo i najblažu kritiku tipa, “moglo je ovo bolje”, to su radila deca svojom rukom i to je SAVRŠENO!

Da ne smaram puno, pogledajte i par fotografija sa druženja, mi smo baš uživali, nadam se da ste i vi, i zakazujemo uskoro novo druženje”

Vedro nebo!

1687503198237 -
1687503198228 -
1687503198221 -
1687503198243 -
STARLINK
Mesec -
ASTRONOMSKI SELFI
"DIGITALNO SUNCE"
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •