MESEČINA, POMRČINA, JOJ JOJ…

Izuzetno lepo i vedro vreme, koje je neuobičajeno kada treba da se odigra neki važan astronomski događaj, iskoristila je i trenutno dvočlana ekipa “Aristarh”-a da malo skine paučinu sa svoje opreme.

Krenuli smo dosta kasno i opušteno jer su ta pomračenja za nas ionako “rutinska stvar”. Da sve ne bude tako pobrinula se naša oprema. Montažu smo postavili bez većih problema jedino je Drago malo napregao oči dok nije ugledao severnjaču zbog makar približnog useveravanja teleskopa. Kada je i 250 mm-ski “tajvanac” stao na svoje mesto mislili smo da će sada sve ostalo biti lako. No, ne lezi vraže… Primarni instrument za snimanje trebao je da bude čuveni MTO 1000. Ipak pokazalo se da čak i ruska oprema ponekad zakaže pa je i naš Maksutov jednostavno blokirao fokuser u jednom položaju i ni makac. Mislim da nema potrebe da naglašavam da taj položaj naravno nije davao oštru sliku u aparatu. I pored finog štelovanja putem čekića od 5 kg, ništa nismo uspeli da uradimo a početak pomračenja se opasno približio!!

Prešli smo na rezervnu varijantu i montirali digitalni Canon Ixus 400 na okular od 20 mm koji na GSO-u daje uvećanje od 62x. Sve fotografije pomračenja  su odrađene u ovakvom setup-u. Probni snimak je okinut – dobar je, pomračenje još nije počelo – dobro je!

Da ne bismo sada puno davili sa velikim brojem fotografija izbor je sledeći:

Fotografija broj 1 – Pomrčina – nastala je neposredno posle maksimuma.

Pomrcina -

 

Fotografija broj 2 – Skoro gotovo – nastala je kada se senka Zemlje već polako pozdravljala sa Mesecom.

Skoro gotovo -

 

Fotografija broj 3 – Polusenka –  sada je samo polusenka Zemlje ta koja malo kvari punoću Meseca.

Polusenka -

 

Fotografija broj 4 – Oprema i Drago – je istorijska jer će posle nje MTO ili biti popravljen, ili će ga Drago poslati braći Rusima nazad, ali balističkom raketom!!

Oprema i Drago -

Vedro nebo.

oprema, kopaonik, oblaci ali...
NAPOKON!!!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •