MM 2008 – ARISTARH VIEW

Kao i svake godine vreme na maratonu je bilo promenljivo oblačno sa povremenim procepima u istim, tako da je takmičenje i ove godine bilo otežano, ali je zato raspoloženje bilo na zavidnom nivou. Ako ste bili vredni i spremili strategiju i redoled traženja objekata sve vam je to malo vredelo jer se u ovakvim uslovima svaka strategija ruši. Možda je i postojala pobednička startegija… ali objasniću ovo kasnije.

Ove godine naša ekipa je pošla znatno oslabljena jer su Mlađa i Smiljče imali neodložne obaveze (pozdrav za njih dvoje). Ipak, Drago i ja pošli smo sa malo kašnjenja iz Kragujevca. U toku dana je bilo vedro kako se samo poželeti može, a u toku noći je bilo oblačno kako se samo neprijatelju poželeti može! Evo kako smo mi doživeli i preživeli Maraton 2008. slikom i rečju:

Elementarne pripreme -
Slika 1. – Elemetarne pripreme – Kao što je to već i tradicija na Iriškom vencu se popunjavaju praznine u stomacima i malo odmara od puta.
Stizemo i mi -
Slika 2. – Stižemo i mi – Čuvena livada na Letenki (sveže pokošena) već je primila u svoje naručje neke od takmičara a kako niko ne želi da se prihvati nošenja 250 mm-skog GSO-a morao sam to ja da uradim. Kiseli osmeh znači da teleskop nije nimalo lak!
GSO i ostali -
Slika 3. – GSO i ostali – posle malo slatkih muka oko postavljanja opreme busiju je zauzeo i naš GSO sa ostalim teleskopima.
Provera konkurencije -
Slika 4. – Provera konkurencije – Brz ispitivački pogled otkriva nam da je na bojištu nekoliko starih znanaca sa svojim ubojitim oružjem ali da ima i novih protivnika koje treba temeljno ispitati pre takmičenja. Pokušali smo da im drpimo nešto ključno od opreme, npr. širokougaoni okular, neophodan u svim maratonima ali avaj, niko ni da mrdne malo dalje od opreme! Iskustvo je to…
Kad porastem bicu kao Rus -
Slika 5. – Kad porastem biću kao Rus – U razgovoru sa kolegama iz ADRB-a malo smo pretresli američki ponos “Meade” od 10 inča i zaključili da se će ovi teleskopi možda jednog dana po kvalitetu približiti na manje od puškometa onima koji su izradili “baćuške”!! A možda i nikad neće…
Majka Rusija -
Slika 6. – Majka Rusija – Iako možda subjektivno, najdraži susret mi je bio sa Enesom i Lesijem iz Novog Pazara, starim prijateljima koje odavno nisam video. Oni inače poseduju Kletzovljeva ruske izrade koji nam je u kombinaciji sa našim “Televue” Panoptic okularom od 19 mm pružio takvu sliku Saturna kakva se ne zaboravlja!! A bilo je oblačno. Ako se posle ovoga vratim na poslednju rečenicu iz prethodnog pasusa zaključak je sledeći: Ipak nikad neće… Mogu samo da pretpostavim kakva nas predivna posmatranja i fotografije očekuju ovog leta kada se nađemo na već dogovorenoj lokaciji na Goliji. Jedva čekamo!!
Triplet bino Svilajnac -
Slika 7. – Triplet bino Svilajnac – Naš komšija i prijatelj Preža iz Svilajnca se opremio sa divnim tripletom 20×80. Jako dobar instrument, potrebno mu je samo da nabavi adekvatnu paralelogram montažu.
Mono -
Slika 8. – Mono – Još jedan lep instrument prečnika 80 mm ali sa zoom okularom, nešto slično kao Prežin dvogled samo mono varijanta.
Sudija i domacin -
Slika 9.  – Sudija i domaćin – Kao i na svakom ozbiljnom takmičenju bili su tu i sudija Janko i domaćin Saša. Sudija je uporno upisivao naše objekte konkurenciji ali mi ga razumemo, bilo je hladno a kod Kočića je bila tako lepa domaća šljivovica koja greje organizam… Saša je bio cool kao i obično.
Pobednici -
Slika 10. – Pobednici – Sasvim zasluženo pobednici ovogodišnjeg maratona su Kočići iz Sremske Mitrovice, našli su najviše objekata a i rakija im je extra. Probao sam i ja!!!
Sayonara -
Slika 11. – Sayonara – I na kraju nagradno pitanje: Na osnovu naslova slike i dosadašnjih iskustava treba pogoditi koje u vreći na stolu! Suviše lako jel’ da?

Zaista smo zadovoljni kako smo se proveli, druženje je bilo super, takmičenje sa čak 10 prijavljenih ekipa, sudija je bio rastrzan na sve strane, bićemo na TV Metropolis, predavanja u oblačnim periodima, dogovori za nova druženja i tako.

Loše je bilo: vreme, predavnja o NLO-ima (koje nismo ni slušali) i kafa!

Mi smo za sledeću godinu razradili pobedničku strategiju: ponećemo fenomenalnu šumadijsku šljivovicu pa će sudija biti više uz nas a i videće sve objekte duplo!! Šta, nije dozvoljeno?! Onda ćemo kupiti GO-TO montažu i naći sve objekte za pola sata! Nije ni to dozvoljeno!? E pa vi ga preteraste! Smislićemo mi već nešto do sledeće godine.

Vedro nebo.

TU(R)TTLE 8P
TRIO U LAVU
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •