Poseta opservatoriji Belerofont

Kragujevački mediji i Facebook grupe objavili su da je večeras (10. 05. 2018.) opservatorija „Belerofont” otvorena za zainteresovane posetioce od 21.00 i da će na programu biti posmatranje planete Jupiter. Za one koji možda ne znaju, opservatorija „Belerofont” opservatorija radi u sastavu PMF-a u Kragujevcu i locirana je na krovu Instituta za fiziku.

Dogovor je pao i ekipa AD Aristarh, u sastavu Mira, Ivan, Miloš i Boki, kreće u posetu. Nije da baš nismo dugo gledali Jupiter, ali u svakom slučaju želeli smo da se sretnemo sa starim poznanicima, atmosferom na ovom mestu i da se malo pozdravimo našim najdražim teleskopom Carl Zeiss 150/2250! Za njega nas vežu baš duboke emocije… ne kažu za džabe „prva ljubav zaborava nema”.

Na samom dolasku iznenađeni smo odzivom ljudi, puno mladih, dece… Još uvek astronomija samim svojim pomenom može da generiše veliko interesovanje. Ovo je ujedno i najveća vrednost koju bi „Belerofont” i PMF trebalo da u pozitivnom smislu iskoriste. Lokacija opservatorije u skoro samom centru grada u neposrednoj blizini velikog parka, svakako nije dobra za ozbiljniji astronomski rad, ali je za popularizaciju idealna! Sunce, Mesec i planete su ono što treba „gađati”, za ostalo se već mora malo pomeriti iz urbane lokacije.

U holu instituta zatekli smo mini izložbu astronomskih fotografija našeg prijatelja Rodoljuba Dodića iz Beograda, preteklih još iz vremena kada je postojao Savez astronoma amatera Srbije. Kvalitetni radovi koji još uvek drže korak sa najnovijim radovima na ovu temu. Bravo Dodo!

U učionici ispred opservatorije prof. Saša Simić održao je uvodno predavanje koje nismo uspeli da ispratimo jer je učionica bila prepuna i nije se moglo ući unutra!

Vreme je bilo promenljivo, vedro i oblačno tako da je trebalo strpljenja da uz onoliku gužvu i takvo vreme svako dođe do svojih pet minuta na okularu teleskopa. Neki su odustajali, neki su strpljivo čekali… Mi smo ostali do kraja i uhvatili poneki foton sa najveće planete sunčevog sistema koji je do našeg oka morao da prevali put od oko 800 miliona kilometara! Malo li je uz ovu cenu benzina?

Zahvalili smo se ljubaznim domaćinima opservatorije „Belerofont” opservatorije (prof. Nenad Stevanović) i nastavili razgovore na astronomske teme dok smo polako napuštali prostorije Instituta za fiziku. Sve u svemu, prijatno provedeno veče.

Vedro nebo.

IMG 20180510 212330 -
Ispred galerija fotografija
IMG 20180510 220005 -
Čekajući na red
IMG 20180510 224611 -
Gužva ispred opservatorijskih vrata
IMG 20180510 230916 -
Mirinih pet minuta…
Mira i Zeiss -
Mira, Zeiss i Jupiter
TAL-65 ALCOR
Space Conqueror 3"
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •