SATURN, MESEC, JUPITER…

U subotu 02.09.2023. godine je prvo pao usmeni dogovor da se ekipa “Aristarh”-a okupi da posmatramo Saturn, Mesec i Jupiter (ko izdrži do posle ponoći). Postavili smo i obaveštenje o javnom posmatranju na našim nalozima na društvenim mrežama, lokacija “Metino brdo kod topa”, zakazano vreme 22:00. Kako to obično biva kada se ne planira puno odziv je bio izuzetan, došlo je puno ljudi i dece, tako da smo svi zajedno uživali. Lokacija je daleko od idealne za astronomska posmatranja jer je puno javne rasvete ali za namenu posmatranja planeta i Meseca je OK.

Postavili smo tri teleskopa i to SkyWatcher refraktor od 120 mm, Meade 8″ ACF katadiopter i SkyWatcher 250 mm klasični Njutnov reflektor. Kasnije se ispostavilo da je to ispalo baš korisno jer naš prijatelj Petar koji se dvoumi koji teleskop da kupi mogao na licu mesta da pogleda sve tri basic varijante teleskopa i sve njihove prednosti i mane… Još da mu spremimo i jedan Dobsonian da pregleda sve opcije pre kupovine. Ovo je i inače moj savet svima koji kreću u avanturu amaterskog bavljenja astronomijom da PRVO pogledaju što je moguće više teleskopa uživo pa da tek onda odlučuju o kupovini, jer jedno je teorija a drugo praksa!

1693897855881 -
TELESKOPSKA ARTILJERIJA!

U ovoj lepoj večeri posmatranja takođe su nam se pridružili i učenici sa roditeljima koji su članovi udruženja “Programiranje za decu – ADA” koji su izrazili želju da sa nama posmatraju kroz teleskope… Kakvo je to odušljevljenje bilo kada su videli uživo saturnove prstenove, kratere na Mesecu i jupiterove satelite i olujne pruge! Propraćeno objašnjenjima naših članova i uz stalno zapitkivanje dece “zašto i kako”, “ma jel moguće” bila je baš živahna atmosfera. Nadam se da mi neće niko zameriti ako zaboravim ali najaktivniji posetioci su bili: cela porodica Jovanović (Maša i Filip sa sestricom, mamom i tatom), Veljko sa mamom, Aleksa sa tatom, Vuk…….

1693897855869 -
DEO EKIPE I GOSTIJU

Nešto posle ponoći prešli smo na posmatranje Jupitera, videla su se tri velika Galilejeva satelita i detalji njegove uvek uzburkane atmosfere, iako je dosta nisko nad horizontom, ipak se videlo puno detalja. Rekao bih još da je bilo prilično sveža noć, da ne kažem hladna, tako da su se mnogi junačili u kratkim pantalonama i rukavima ali mislim da će me sledeći put poslušati i poneti nešto toplije.

Sve u svemu, jedno divno posmatračko veče koje svakako treba ponoviti. Vedro nebo….

1693897855885 -
DRAGO I 8″ MEADE ACF
1693897855876 -
BRANKO U NINDŽA POLOŽAJU!
1693897855873 -
NEŠA U JOGA POLOŽAJU!
digitalno sunce
DIGITALNO SUNCE
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •