Solar Scout

Jako dugo vremena naše društvo razgovara i mašta na temu posmatranja Sunca kroz pravi Ha solarni teleskop. Nikako da dođe na red, para nikad dosta, usred smo izgradnje opservatorije itd. a želja sve veća i veća. I onda kako to obično biva uz malo sreće i puno rada i taj san nam se ostvario.

Za ovo ostvarenje pre svega dugujemo zahvalnost Centru za promociju nauke (CPN) koji je prepoznao naš projekat kao nešto vredno pažnje i kofinansirao nabavku ovog specijalizovanog teleskopa. VELIKO HVALA! Odluka je pala da to bude DayStar Solar Scout 60 mm teleskop koji se uklapao u naše potrebe i pre svega finansijske mogućnosti. Pa stoga evo ga:

IMG d5b1d4f04c53583f88c573d2a6aa349a V -
SOLAR SCOUT LEPOTAN

Obično nakon pristizanja neke astronomske opreme sledi period višenedeljne oblačnosti na šta nas je upozorila i nalepnica na kutiji u koju je bio upakovan teleskop (First Light Optics iz Velike Britanije uvek na kutiju stavlja nalepnicu “FLO may contain clouds!”) ali ovoga puta proročanstvo se nije ostvarilo. Prvi naredni dan bio je vedar i odveo nas je u dvorište po prvi pravi “first light” novog teleskopa! I kakav je to prizor bio, teško je opisati rečima…

Okupila se tročlana ekipa “Aristarh”-a (ostali su bili opravdano sprečeni) i uz srčani puls od preko 100 u minuti bacila prvi pogled kroz Ha teleskop… Oprostiće mi Mira i Ivan što sam kao predsednik društva iskoristio hijerarhijsko pravo da prvi pogledam kroz okular!

IMG 64ec1f28ee9dc3b0b97cdc139a494c8c V -
ZASLEPLJEN LEPOTOM

A tamo, Sunce nas je počastilo prilično velikom lučnom protuberancom. Uz malo detaljnijeg gledanja lako se uočava struktura, kao najfinija čipka, moja asocijacija je da je po strukturi slična veil maglini, sa takvim strukturama, dok se pored glavne protuberance nagnezdilo još 4 manje, teže uočljive ali prelepe. Na fotosferi se videlo tri pege i u njihovoj okolini puno fakula, granulacije, detalja. Naravno sve ove utiske sam stekao na osnovu preko 2 sata posmtranja a ne u jednom “cugu” jer sam na moje prve “ohhh” i “ahhh” dobio lakat u rebra i ostatak ekipe me je odgurao od okulara. Nakratko, imperija uzvraća udarac, i ja se vraćam za okular i tako… sve vreme.

Ne bih sada puno davio o tehničkim karakteristikama teleskopa Solar Scout, reći ću samo da opravdava svaki dinar uložen u njega, izuzetno kvalitetan spoljašnji finiš, odiše onim “made in usa” kvalitetom, i što je najvažnije optički izvanredan, oštar, kontrastan i ne šktrog vidnog polja. Sa okularom od 32 mm (povećanje 29x) vidi se ceo disk Sunca sa okolinom dovoljnom za protuberance, dok smo okular od 18 mm (pov. 52x) koristili za malo detaljnije proučavanje. Jednom rečju FENOMENALNO!

Ovog puta nismo imali kod sebe kameru da bismo pokušali da odradimo i neku fotku ali na sledećem posmatranju biće sigurno. Imam utisak da će mi dnevna astronomija u ovom periodu ući u žižu, a i toplije je i manje mi se spava 🙂

IMG 3739f1de6d2f73f2aa1bf6efb034dd5b V -
ZRAK
IMG 20211024 135643 scaled - Solar Scout
SOLAR MIRA

Vedro nebo.

COMET C/2020 NEOWISE
“OSUNČAJTE SE NAUKOM”
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •