TRANZIT MERKURA 11.11.2019.

Tranzit Merkura preko sunčevog diska spada u one astronomske događaje koji se dugo planiraju, retki su, relativno (u astronomskom smislu reči) kratko traju i najčešće je baš tada oblačno… No ovog puta vreme se ipak umilostivilo i poslalo nam jedan vedar dan sa visokim cirusnim oblacima. Od novembra meseca se više i ne sme očekivati.

Kragujevački deo “Aristarh”-a se okupio na Metinom brdu jer smo sa ove lokacije imali vidljivost Sunca do samog zalaska što je nebeska mehanika ovog puta zahtevala. Sa naših geografskih širina tranzit je bio delimično vidljiv tj. početak u 13:35 po lokalnom vremenu a kraj za nas sa zalaskom Sunca za horizont. Ekipa je bila pojačana i posetom Neše Surčinca, inače kragujevačkog zeta, tako da je ovaj događaj imao i regionalni karakter. Jasno, Neša je hteo, ne hteo član AD “Aristarh” pa ipak još uvek živi u Surčinu dok ga trajno ne preselimo za KG.

Od opreme za vizuelno posmatranje tu je bio SW 120/600 mm refraktor i TAL-100R (100/1000 mm) dok je fotografski deo ekipe predvođen MasterIvanom snimao kroz Canon 550D sa teleobjektivom od 400 mm uz odgovarajuće filtere.

Bojno polje -
Bojno polje
Naslovna -
Borbene cevi
Najuporniji -
Najuporniji deo ekipe

Obavezno moram da napomenem da je pored regularne ekipe “Aristarh”-a zajedno sa nama događaj propratilo desetak ljudi koji su bili najviše fascinirani kako je u stvari Merkur mali u odnosu na Sunce. Zaista kad kažete 200x manji to u stvari i ne zvuči tako strašno kao kada svojim očima vidite tu minijaturu! Moji najdraži gosti bili su u stvari klinci koje su roditelji doveli i koji su uz malo muke ali ne bez ogromnog oduševljenja komentarisali šta vide u okularu. Apsolutni pobednik u znanju i posmatračkim veštinama bio je naš gost Teofil (zvani Teo), koji je pokazao neverovatno interesovanje i znanje iz astronomije za svoj uzrast. S njim sa dogovorio i posebno vreme za posmatranje neba u nekom narednom periodu, kroz najveći teleskop našeg društva i sa ozbiljne posmatračke lokacije.

I na kraju najvažnije, ispratili smo još jedan lep astronomski događaj, družili se, razgovarali i ispunili se zadovoljstvom. Šta ćeš više od potencijalno namrgođenog novembra…

Počinjemo sa pripremama za sledeći tranzit Merkura 2032. godine a dotle evo i nekoliko fotografija sa ovog sada već proteklog:

IMG 6763 -

 

IMG 6767 -

 

IMG 6775 -

Vedro nebo.

NOĆ ISTRAŽIVAČA 27.09.2019.
Pomračenje Sunca 21.06.2020.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •