ASTRONOMSKI SELFI

-PETA I ŠESTA RADIONICA-

U ponedeljak 29.08.2022. zakazana je organizacija poslednja dva predavanja u okviru projekta “Astronomski selfi” koji realizujemo u saradnji i uz parcijalnu finansijsku pomoć Centra za promociju nauke (CPN) i astronomskog društva „Aristarh“. Na osnovu pređašnjeg pozitivnog iskustva u organizaciji javnog posmatranja odlučili smo se da ponovimo lokaciju u strogom centru grada Kragujevca, “kod krsta”, jer ima puno prolaznika pa se iz kvantiteta uvek na kraju izrodi i neki kvalitet, koji u našem slučaju podrazumeva da se što više ljudi privuče trenutnom projektu. Obzirom da je ova lokacija i pešačka zona, sasvim odgovara nameni zbog postavljanja opreme kao i zbog velikog broja posetilaca. Lokacija je idealna za posmatranje jer ima potpuno otvoren horizont u popodnevnim satima, a tema radionice je bila “selfi sa našom matičnom zvezdom”. Takođe je prošao onaj jak podnevni talas vrućine pa je atmosfera za rad bila idealna. Opet smo malo morali da objašnjavamo da je sve besplatno, dosta se nekako uvrežio taj način razmišljanja da se sve naplaćuje pa je ljudima malo neobično da je sve bazirano na dobroj volji i besplatno. Naravno, dosta njih je i od ranije čulo za aktivnosti koje finansijski pomaže CPN a neki od njih su i ranije bili na našim radionicama.

Od opreme smo ovoga puta postavili tri teleskopa, dva za posmatranje i snimanje u vidljivom delu spektra uz upotrebu odgovarajućih filtera (ovo smo naglasili toliko puta da smo i sami sebi postali dosadni, ali neka…) i jedan specijalizovani teleskop za snimanje Sunca u Ha liniji spektra. Osnovne činjenice i objašnjenja je pružao predsednik AD “Aristarh” Slobodan Nikolić, dok je na drugom teleskopu pojašnjenja i posmatranja, kao i izradom selfija koordinisao Nenad Purić. Sunce kao meta posmatranja je uvek interesantno jer pruža obilje svetlosti, slika u teleskopu je kontrastna i lako prijemčljiva posmatraču, a i za fotografisanje nije neki problem iz istih razloga.

Posetioci su mogli lično da pogledaju Sunce sa pegama u vizuelnom delu spektra uz objašnjenje koje im je uvek interesantno da je “crna” pegica na Suncu u stvarnosti zapravo mnogo veća nego cela naša plava planeta a uz to i nije uopšte crna već blještava nego je u odnosu na Sunčevu fotosferu koja je još mnogo sjajnija jadna pegica skoro tamna… Obilje detalja dovodi do toga da se skoro svi odmah hvataju za mobilni uz skoro identičnu rečenicu:”mogu li da slikam?” a naš osmeh uz odgovor “pa to i jeste ideja, da slikate i ponesete uspomenu sa ovog događaja.” Ovoga puta nije bilo tako teško napraviti “dobru” fotku, jer je Sunce zahvalno za snimanje, mirna ruka, malo podešavanja i sve je na kraju ispalo odlično.

Na kraju želim da kažem da je ovaj projekat zaista bio jedno prelepo i uspešno izvedeno astronomsko druženje, za koje mogu da garantujem da je svim učesnicima donelo jedno nezaboravno iskustvo! U nastavku možete pogledati deo izabranih fotografija sa ovog druženja, kao i jedan uspešan astronomski selfi Sunca gde smo i mi smo malo pripomogli u post obradi da bude još lepši, ali nemojte nikom da kažete… Radujem se budućim zajedničkim posmatranjima! Vedro nebo….

1 -
2 -
3 -
4 -
5 -
6 -
7 -
8 -
9 -
10 -
11 -
astronomski selfi
KONJUKCIJA MESECA, VENERE I MARSA
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •