CPN & ARISTARH – DRUGO PREDAVANJE

“ASTRONOMSKA UČIONICA POD VEDRIM NEBOM”

-DRUGO PREDAVANJE-

U saradnji Centra za promociju nauke (CPN) i astronomskog društva „Aristarh“ realizovano je drugo predavanje u okviru projekta „Astronomska učionica pod vedrim nebom“. Predavanje je održano u Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30.

Prisutno je bilo 33 učenika šestog razreda i nekoliko učenika viših i nižih razreda koji su čuli za predavanje i iskazali želju da prisustvuju. Ljubazni domaćini su nam i ovog puta bili profesori Svetlana Nikolić (profesor fizike i informatike) i profesor geografije Draga Kesić. Zahvalnost dugujemo i direktoru škole Bojanu Konataru koji je kao i uvek pokazao razumevanje za dodatnim edukativnim sadržajima u školi koji su u interesu dece, pre svega.

Predavanje je održao predsednik AD „Aristarh“ Slobodan Nikolić, tema predavanja je bio naš nebeski sused i satelit Mesec, dok je praktičan rad sa teleskopom i posmatranje realizovano zahvaljujući kolegama Milošu Stojadinoviću i Dragu Josoviću.

IMG 5172 -

IMG 5174 -

IMG 5176 -

Koncept predavanja i kratak rezime je bio prema sledećem:

  1. Pozdravna reč i upoznavanje sa „CPN“-om i AD „Aristarh“, na zajedničkom projektu „Astronomska učionica pod vedrim nebom“.
  2. Predstavljena je osnovna ideja i misija projekta.
  3. Osnovni podaci o Mesecu, sa osvrtom na istorijat posmatranja i merenja od antičkih astronoma do najmodernijih merenje i znanja.
  4. Nastanak Meseca i njegova kretanja, plima i oseka.
  5. Pomračenja Meseca i Sunca i objašnjenje ovih pojava.
  6. Osnovne fizičke karakteristike i reljef Meseca.
  7. Kosmonautika, robotske misije i misije sa ljudskom posadom.
  8. Posmatranje Meseca i njegovih karakterističnih površinskih formacija uz objašnjenje.
  9. Dodatna pitanja učenika vezano za ovu temu.

IMG 5166 -

IMG 5167 -

IMG 5179 -

IMG 5178 -

Kao i na prvom predavanju akcenat je bio na INTERAKTIVNOSTI i predavač je podsticao učenike da se uključe u predavanje svojim pitanjima. Radoznala po prirodi, deca su postavljala pitanja iz najšireg spektra, od nastanka Meseca do njegove daleke budućnosti. Interesantna je bila reakcija na upit predavača da podignu ruke sva deca koja smatraju da je spuštanje ljudi na Mesec lažirano. Skoro trećina prisutne dece veruje da je to istina, što samo potvrđuje da su ovakva predavanja NEOPHODNA!

Najvažniji cilj projekta je podsticanje mladih na razvijanje naučnog, kritičkog i zdravo razumskog pristupa prezentovanim činjenicama i pojavama. Ne manje važan je i cilj da se upoznaju sa praktičnim radom na teleskopu i iskuse nezamenljiv doživljaj da lično, svojim okom vide Mesec i njegove detalje.

IMG 5183 -

IMG 5181 -

IMG 5180 -

IMG 5170 -

Ponovo smo “probili termin” predviđen za predavanje (trajalo je preko 1.5 sat) iako je bilo dosta hladno. Deca su nas neprestano bombardovala novim pitanjima i neprekidno su se vraćala u red za teleskop. Iz grupe su se posebno izdvajala dva učenika koji su pokazivali natprosečno poznavanje i interesovanje za astronomiju.

Na kraju smo se još jednom zahvalili ljubaznim domaćinima O.Š. „Vuk Stefanović Karadžić“ i kompletnom kolektivu koji je prepoznao vrednost ovog projekta i omogućio nam da održimo predavanje u dvorištu škole.

IMG 5169 -

IMG 5173 -

IMG 5175 -

CPN i AD „Aristarh“ nastavljaju projekat sa sledećim predavanjem, tema će biti Sunce. Predavanje je najavljeno deci koja su ponovo iskazala nestrpljenje da ga organizujemo što je pre moguće. Ovo nas stvarno ohrabruje i priznajemo da i mi jedva čekamo novi susret!

Vedro nebo.

IMG 5186 -

IMG 5184 -

IMG 5177 -

CPN & ARISTARH
46p/Wirtanen Kometa - Video
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •