CPN & ARISTARH – TREĆE PREDAVANJE

“ASTRONOMSKA UČIONICA POD VEDRIM NEBOM”

-TREĆE PREDAVANJE-

U saradnji Centra za promociju nauke (CPN) i astronomskog društva „Aristarh“ realizovano je treće predavanje u okviru projekta „Astronomska učionica pod vedrim nebom“. Predavanje je održano u Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“ u Kragujevcu sa početkom u 13:00.

Prisutno je bilo 29 učenika četvrtog razreda i nekoliko učenika viših i nižih razreda koji su čuli za predavanje i iskazali želju da prisustvuju. Ljubazni domaćin ovog puta je bila profesorka Svetlana Nikolić (profesor fizike i informatike). Zahvalnost dugujemo i direktoru škole Bojanu Konataru koji je kao i uvek pokazao razumevanje za dodatnim edukativnim sadržajima u školi koji su u interesu dece, pre svega.

Predavanje je održao predsednik AD „Aristarh“ Slobodan Nikolić, tema predavanja je bilo naše Sunce dok je praktičan rad sa teleskopom i posmatranje realizovano zahvaljujući kolegama Milošu Stojadinoviću i Dragu Josoviću.

viber image 2019 02 27 15.47.35 -

viber image 2019 02 27 15.47.46 -

Koncept predavanja i kratak rezime je bio prema sledećem:

  1. Pozdravna reč i upoznavanje sa „CPN“-om i AD „Aristarh“, na zajedničkom projektu „Astronomska učionica pod vedrim nebom“.
  2. Predstavljena je osnovna ideja i misija projekta.
  3. Osnovni podaci o Suncu, sa osvrtom na istorijat posmatranja i merenja od antičkih astronoma do najmodernijih merenje i znanja.
  4. Nastanak Sunca i njegova kretanja, heliocentrični sistem.
  5. Pomračenja Sunca i objašnjenje ove pojave.
  6. Osnovne fizičke karakteristike Sunca.
  7. Posmatranje Sunca teleskopom uz objašnjenje.
  8. Dodatna pitanja učenika vezano za ovu temu.

viber image 2019 02 27 15.47.36 -

viber image 2019 02 27 15.47.47 -

Kao i na ostalim predavanjima akcenat je bio na INTERAKTIVNOSTI i predavač je podsticao učenike da se uključe u predavanje svojim pitanjima. Radoznala po prirodi, deca su postavljala mnogo pitanja iz najšireg spektra. Posebno su bila zainteresovana za budućnost Sunca, njegovu transformaciju u crvenog džina i belog patuljka, impresionirana podacima o njegovoj veličini, a posebno podatkom da u Sunce “može da stane” milion zemaljskih kugli! Njihove pretpostavke su išle od 5 do 1000 planeta….

Komentarisali smo i izgled i prividnu veličinu Sunca gledanu kroz zaštitne naočare i kroz teleskop. Većina je bila iznenađena koliko je Sunce zapravo prividno “malo” kada se ukloni njegov “bljesak”.

Najvažniji cilj projekta je podsticanje mladih na razvijanje naučnog, kritičkog i zdravo razumskog pristupa prezentovanim činjenicama i pojavama. Ne manje važan je i cilj da se upoznaju sa praktičnim radom na teleskopu i iskuse nezamenljiv doživljaj da lično, svojim okom vide Sunce.

viber image 2019 02 27 15.47.40 -

viber image 2019 02 27 15.47.41 -

Vreme je bilo promenljivo oblačno tako da smo neprekidno imali predavanje i posmatranje Sunca ili najčešće obe stvari istovremeno. Deca su nas neprestano bombardovala novim pitanjima i neprekidno su se vraćala u red za teleskop. Predavanje je trajalo 1,5 sat što je ponovo potvrdilo pravilo da je jedan školski čas stvarno prekratak!

Na kraju smo se još jednom zahvalili ljubaznim domaćinima O.Š. „Vuk Stefanović Karadžić“ i kompletnom kolektivu koji je prepoznao vrednost ovog projekta i omogućio nam da održimo predavanje u dvorištu škole.

CPN i AD „Aristarh“ nastavljaju projekat četvrtim predavanjem, tema će biti zimsko nebo i galaksije. Predavanje je planirano za učenike starijih razreda zbog teme koja zahteva malo stariji uzrast.

Vedro nebo.

Aristarh u Beču
CPN & ARISTARH - ČETVRTO PREDAVANJE
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •