Dolazak giganta

U astronomskom društvu „Aristarh” se već duže vreme vodi borba da nabavimo neki kvalitetan (čitaj veliki) Dobson za vizuelna posmatranja. Nakon podešavanja opreme za snimanje (kada imamo sreće da sve radi kako treba), uvek imamo dosta slobodnog vremena za uživanje u vizuelnom posmatranju omiljenih astronomskih meta.

AstroGodra se odlučio da načini taj sudbonosni korak da, pored toga što već ima dva teleskopa, kupi i treći. Pa realno, malo je imati samo dva teleskopa! Odmah su krenule dugačke rasprave o tome šta poručiti. Jedna struja u društvu je vukla na minimum prečnika od 450 mm, druga da bude sa GO-TO vođenjem, treća… I na kraju kako to obično biva presudile su pare! Sredstava je bilo dovoljno za Sky Watcher Flex Tube od 12 inča! Svi komentari i recenzije ovog teleskopa su bili samo hvalospevi po pitanju kvaliteta pre svega optike koja je u tom cenovnom rangu neprevaziđena!

Porudžbina je završena u „First Light Optics” iz Ujedinjenog Kraljevstva, pa je zamršenim putevima preko Pariza i staza i bogaza teleskop konačno došao u Kragujevac. Tih dana AstroGodra (ponosni vlasnik) nije bio u Kragujevcu, a mi nismo hteli da otvorimo kutije bez njega! Kakvo je to mučenje bilo… Ipak u nedelju 20. 05. 2018. svi smo bili spremni da vidimo prinovu.

Kakva je to euforija bila tokom otvaranja i sklapanja možete videti na time-lapse snimku ispod… Sve je proteklo perfektno.

Naravno, iako su uslovi u dvorištu Šomijeve kuće daleko od astronomskih, nismo izdržali da ne bacimo kratak pogled kroz teleskop. Ono što smo videli više je nego obećavajuće! U zanosu Godra okrenu teleskop na prstenastu maglinu M57 u Liri i na povećanju od 180x u sred grada i osvetljenog dvorišta sve je prštalo od detalja! Oštrina perfektna! Ne smem ni da pomislim kako će biti sa nekog tamnog mesta. Naravno da smo okrenuli top i ka Jupiteru. Na istom povećanju to je bio krš i lom od detalja… ne zna čovek gde pre da pogleda! Začudo atmosfera je u tom trenutku bila ekstra stabilna i Jupiter je izgledao kao na najlepšim fotografijama! A tek boje… neverovatno…. Ja sam u jednom trenutku od neke ovalne strukture pomislio da je Crvena pega toliko se jasno videla! No ubrzo smo ukapirali da je Crvena pega u tom trenutku sa druge strane Jupitera. Pred ovakvim detaljima se zbuni čovek, pogotovu ako ima dosta godina kao ja.

Ako se čudite zašto ovaj kratak opis piše AstroBoki, to je zato što je AstroGodri riknuo lap-top, a nema para da ga popravi jer je sve pare uložio u SW FlexTube… Nema veze, vredi.

Space Conqueror 3"
Debelo Brdo 13-15.07.2018.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •