DVOSTRUKO ZADOVOLJSTVO

Ovaj naš mali “comet session” počeo je grozničavim međusobnim telefonskim pozivima 04.05.2006. kada smo Drago i ja utvrdili da će se posle bezbroj oblačnih večeri možda večeras razvedriti! Bili smo u pravu, ta je noć bila poslednja moguća za domaćinsko posmatranje komete SW3 u maju mesecu jer je već opasno interferirao poznati “deep sky” zlotvor – Mesec. I te noći je Mesec bio u prvoj četvrti pa su crteži fragmenata “C” i “B” nastali u drugom delu noći, zapravo 05.05. kada je Mesec već spao na niske grane (oko 10o iznad horizonta). Naravno od velike pomoći je bilo to što smo opremljeni sa 250 mm aperture. Da krenemo ipak redom.

Pošli smo na put negde oko 2100 i to istočno od Kragujevca jer nam je bio potreban što čistiji i tamniji istočni deo neba na kome se polako uzdizala kometa SW3-73P (zapravo ono što je od nje posle raspada ostalo). Nismo mnogo žurili jer je ionako bilo potrebno da se Mesec malo pomeri sa scene. Pronašli smo zgodnu livadu na oko 30 km od Kragujevca bez većeg svetlosnog zagađenja. Ostavili smo teleskop da se malo termički stabilizuje pre prvog posmatranja. Vreme nije bilo idealno jer iako je bilo vedro celo nebo je bilo prekriveno tankim slojem izmaglice, a za tačan naziv ove smetnje obratiti se našem prijatelju Guciću (jer smo baš o tom terminu razgovarali na Maratonu) kome se ujedno i zahvaljujemo na SMS podršci tokom našeg posmatranja.

Pažnju smo najpre posvetili fragmentu “B” koji je bio znatno više iznad horizonta. Vrlo lako se video i u tražiocu 10×50 pa smo odmah prešli na teleskop opremljen 2” okularom žižne daljine 30 mm sa kojim je povećanje 41x, a vidno polje blizu 2o. Ova kombinacija je za komete fenomenalna a slika u okularu je bila ista takva. Crtež je urađen u 0105 sa pomenutom opremom i to pomoću tehnike crtanja koja podrazumeva realno zvezdano polje u koje se ucrtava kometa.

SW3 Fragment B -

Jako dobro se video rep, a tada je ukupna magnituda fragmenta “B” bila oko 7. Drago je tvrdio da u nastupima vizuelnog proviđenja, korišćenjem većeg povećanja i bočnog posmatranja može da vidi nepravilnost jezgra koje je izgledalo kao da je sastavljeno iz dva dela. I ja sam se svojski trudio ali ne znam da li mogu ovo da potvrdim. Ostade tako nesigurno…

Nakon fragmenta “B” poželeli smo da vidimo i glavno jelo na meniju, dakle fragment “C”. E, on je već bio ozbiljno sjajniji i repastiji. Dužina repa je bila znatno veća nego kod fragmenta “B” i video se prilično lako i direktnim gledanjem a ne samo bočnom tehnikom.  Prividna veličina fragmenta “C” je bila tada oko 6, mada mi nismo uspeli da ga uočimo bez optičke pomoći jer su i uslovi bili daleko od idealnih. Crtež je nastao oko 0130 sa istom opremom i tehnikom kao i prethodni. Nadamo se da su ovo ujedno i poslednji crteži koje se “mučimo” da odradimo jer ovih dana spremno i željno dočekujemo novu EQ6 montažu pa onda prelazimo na snimanje!

SW3 Fragment C -

Spakovali smo se oko 0300 jer ipak treba početi novi radni dan u 0700 a da šef ne primeti da su vam oči kao sarme! Naravno naše zadovoljstvo što smo videli kometu 73P a zapravo dve komete odjednom nadoknađuje svaki napor.

Vedro nebo.

 

 

 

MM 2006 – DOGAĐAJ I DOŽIVLJAJ
oprema, kopaonik, oblaci ali...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •