MM 2006 – DOGAĐAJ I DOŽIVLJAJ

Posle svega – šta reći… Bio je ovo za nas iz “Aristarh”-a prvi zvanični maraton i proveli smo se fenomenalno!! Organizator ovo treba da shvati kao pohvalu jer je sve bilo OK. Možda su mogli malo da se potrude da vremenski uslovi budu bolji i vedriji ali pretpostavljamo da to ipak nije bilo u njihovoj nadležnosti.

Naša ekipa od prva dva člana došla je na Letenku oko 17 sati, dok su druga dva člana došla natčovečanskim naporom (čitaj jednim dobrim delom puta pešice kroz šumu) oko 21 sat.

Pocetne pripreme -

Iako su vremenski uslovi bili protiv nas koji smo želeli da ubeležimo što više M objekata, to nije bilo presudno jer je druženje upotpunilo vreme koje nismo proveli pored okulara. Priznajemo da smo na Letenku došli u potpunosti nepripremljeni za takmičenje jer nam je prvenstvena želja bila da se družimo sa astronomima-praktičarima.

Oprema koja se mogla videti na maratonu je impresivna počevši od Jankovog divovskog dvogleda koji je na sve učesnike ostavio utisak instrumenta extra klase ili što bi braća Englezi rekli “must have instrument”.

Divljenje divu -

Nije za zapostavljanje ni kineski “Celestron” od 6 cola kojim je Gucić razvalio konkurenciju na maratonu, a mora se takođe priznati i da je Milan vrstan “maratonac” i poznavalac neba koji je bio ubedljivo najbolje pripremljen za posmatranje. Jeste da je sve vreme proveo na kolenima, ne zbog toga što se osećao inferiorno prema tajvanskom Dobsonu od 250 mm, već zato što mu je pozicija okulara kao i kod svih refraktora vrlo nezgodna. Sve u svemu Gucić je pobedio zasluženo (mada treba proveriti da li se sudiji prijavljena “stotka” odnosi na M objekat ili EUR-e!!).

I mi bi voleli ovakav -

“Kudravi” takmičari su po našoj oceni bili najuporniji jer su iz svog TAL-a vrhunskog kvaliteta (iako sa samo 110 mm aperture) izvlačili i ono što smo smatrali da je nemoguće. Potvrda vidljivosti pojedinih M-ova u TAL-u je sudiju Janka preznojavala i kada je već pred zoru postajalo dosta hladno. Takmičarski duh je postojao u meri koja je korisna ali je najvažnije da smo svi zajedno posmatrački i prijateljski proveli noć.

Pogled na bojiste -

Ovde naravno ubrajamo i Gucića kao našeg najvećeg “ljutog protivnika”, pa ipak smo sa njim dogovorili da se nađemo negde u pasivnim planinskim krajevima na nekom od budućih “deep sky session”-a. Njegov entuzijazam pri pogledu na neke od objekata kroz naš GSO, hmmm… obećava dobar provod.

Ipak prijatelji -

Nadamo se da će na nekom od sledećih susreta biti još više ekipa (Nišlije, Novi Pazar, Valjevo, Prokuplje, Bor, Vršac, Skopljanci, Zagrebčani…). Provod je super!! Naravno jedva čekamo letnji kamp na Letenci.

Vedro nebo.

 

 

 

VENERIN SRP 1.03'
DVOSTRUKO ZADOVOLJSTVO
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •