ISS vs MOON

Ovo je do sada najkraći astronomski session koji smo organizovali i kome smo uspešno prisustvovali. Ukupno 0.6 sekundi! No, da krenemo ipak redom.

Na inicijativu AstroIvana odluka je pala da 04.09.2018. godine pokušamo da snimimo naš prvi tranzit Međunarodne svemirske stanice (ISS – International Space Station) preko Meseca. Nebeska mehanika je sve podesila tako da se tranzit mogao videti iz sela Novi Milanovac na oko 10-tak kilometara od Kragujevca. Otežavajuće okolnosti: vreme tranzita 09:45:11 dakle usred dana i usred radnog vremena! Ipak obzirom da se ne dešava baš tako često da je tranzit u zoni u kojoj živite odlučili smo se da probamo. Ivan je namontirao svu opremu, podesio kameru i montažu i obavio sva snimanja i obradu materijala a ja sam samo pobegao sa radnog mesta i služio kao model za slikanje! Šta ćeš, nismo imali nikog pogodnijeg, pa se izvinjavam što sam pokvario slike 🙂

Boki i Setup -
Setup & AstroBoki
Provera stanja -
Finalne provere

Obrnuto od uobičajene situacije kad su neki astronomski događaji u pitanju, baš to pre podne je bilo vedro vreme dok je pre i posle toga bilo oblačno i padala je kiša. Mi smo pola sata pre zakazanog  vremena bili na lokaciji, postavili sve i čekali… Iako prilično verujemo kompjuterskoj simulaciji, snimanje smo startovali 2 minuta pre i posle zakazanog tranzita, koji je za našu lokaciju trajao ukupno 0.6 sekundi. Još jednom se pokazalo da je ser Isak Njutn dosta dobro ustanovio svoje jednačine i zakonitosti pa se tranzit desio baš kada je proračunato (da ne cepidlačimo sada sa manjim poboljšanjima drugih naučnika posle njega npr. Ajnštajna). Vizuelno nismo videli baš ništa, ali je Ivanova fantastična Black Magic Cinema kamera, podešena da snima u RAW formatu, bez problema zabeležila prolazak ISS dužinom celog kadra (37 frejmova) i preko samog Meseca (17 frejmova). Naravno od pomoći je bio i naš stari, dobri “Intes-MIcro” MN55 (140/770 mm) Maksutov-Njutn na SW EQ-6 montaži.

Black Magic 3 -
Magična kamera
Mesec i Intes -
Moon & Intes

Obzirom da je snimano po danu, Mesec je ostao malo uskraćen za kontrast, dok je ISS “spaljen” prevelikim sjajem, no sve u svemu je ispalo prilično dobro.

ISS Moon -
ISS vs MOON

Najlepše od svega za kraj. Kratak video klip sa kompletnog događaja. Nadamo se da ćete uživati u njemu.

Vedro nebo.

Debelo Brdo 13-15.07.2018.
CPN & ARISTARH
  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  
  •