Mars…

Oprema koju AD “Aristarh” poseduje u suštoj je suprotnosti onoj koja je potrebna za dobru planetarnu fotografiju. Teleskop prečnika 250 mm dobro zvuči ali njegov f/5 broj prvenstveno ga čini instrumentom za “deep sky” fotografiju. Da ne pominjemo Dobson montažu koja u kombinaciji sa malenim čipom ToU kamere i Barlow-om od 2x predstavlja pravu noćnu moru za onog koji pokušava da centrira Mars u sredinu kadra!!! I pored svega toga odlučili smo se da ne propustimo priliku da Mars snimimo obzirom da na ovako povoljne uslove treba pričekati još prilično dugo. Naoštreni dobrom voljom i Mlađinim lap-topom, 25.10.2005. krenuli smo put sela Vučkovice, 15 km od Kragujevca. Ova posmatračka lokacija ostala je aktuelna svih narednih posmatranja i snimanja sa Marsom u glavnoj ulozi.

Slika 1 -

Na narednoj priloženoj fotografiji vide se tri snimka jedne iste oblasti na Marsu ali različito procesirane u Registax-u i Photoshop-u. Fotografije su nastale 25.10.2005. u fokusu teleskopa 250/1250 mm sa upotrebom Barlow sočiva od 2x. “Leva” fotografija je srednje obrađena u oba programa dok je “desna” po našem mišljenju obrađena optimalno moguće. “Središnja” slika je zapravo “desna” uvećana za 50% gde se uočava gubitak oštrine. “Aristarh” se jednoglasno  odlučuje za “desnu” fotografiju kao najbolju – našu, naravno !!

Slika 2 -

Fotografija broj 3. je nastala sa istom opremom ali 27.10.2005. Procesiranje fotografije odrađeno je sa svim parametrima na maksimumu tako da je naš lični utisak da je izgubljen osećaj prirodnosti i mekoće slike. Ipak vide se lepi detalji… Ostavljamo drugima da procene.

Slika 3 -

U narednim session-ima nije nas poslužilo vreme i transparentnost neba tako da te fotografije smatramo neuspešnim i nećemo da ih šaljemo. Ako ima zainteresovanih i za lošije slike možemo im poslati e-mailom.

Ipak smo ispratili Mars kako dolikuje važnom gostu, a u ranim jutarnjim satima bacili smo kratak glimps na Saturn. Venera zauzima svoje mesto, Jupiter se ponovo javlja, ali neka to ostane za neku drugu priču i izveštaj. Da ne pričamo samo o planetama spremamo topla odela za celonoćni zimski “deep sky” session.

 

Vedro nebo.

 

 

Novo društvo – stara družina...
ZAPOSTAVLJENI SUSED
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •