Novo društvo – stara družina…

U ogromnoj želji da se “foteljaška” astronomija u Kragujevcu  zameni praktičnim radom i posmatranjima osnovano je novo Astronomsko društvo “Aristarh”. Zašto “Aristarh”? Da barem minimalno podsetimo na jednog od najvećih astronoma svoje epohe čije su ideje bile daleko ispred svog vremena, kasnije nepravedno zapostavljane ili pripisivane drugima. Heliocentrični sistem, rastojanja Sunca, Zemlje i Meseca, rotacija Zemlje oko svoje ose, godišnja doba kao posledica nagnutosti ose rotacije Zemlje, neke su od ideja naučnika koji je pomoću “štapa i kanapa” proširio granice svemira do beskonačnosti. Ohrabrenje za sve nas koji u Srbiji pokušavamo da entuzijazmom dosegnemo zvezde.

Stara družina po prvi put sastala se još u vreme spektakularnog udara komete Shoemaker-Levy 9 u Jupiter. Od tada, i još uvek, drži nas strast prema vedrom noćnom nebu punom jedinstvenih čudesa. Kako je vreme prolazilo, a mi postajali ozbiljniji (!?), tako je i naš rad na fotografskom i posmatračkom polju dobijao na težini (u foto papiru, megabajtima i sivim ćelijama). Iza nas sada su mnogobrojne neprospavane noći i prepune sveske crteža, beleški, rolni filmova i lepih fotografija (svaka nam je draga, čak i one loše), a ispred nas ih je nadamo se još i više.

“Aristarh” trenutno poseduje (od materijalnih stvari): Njutnov reflektor na Dobson montaži (250 mm, f/5), UHC-S Baader filter, Philips ToU Pro II web kameru, notebook kompjuter i okulare koje nismo izgubili u travi. Želje su nam i u planu imamo… Nematerijalna vrednost i trenutno brojno stanje je 5 aktivnih članova. Potrudićemo se da što više ljudi upoznamo sa pravom istinom o svemiru (ne pominjući pri tome horoskopske znake), a nove članove primaćemo isključivo po kriterijumu zaljubljenosti u astronomiju.

Gledic 1 - Laptop -

Teleskop 2 -

Naša uobičajena posmatračka “deep sky” lokacija udaljena je 25 km od grada na obroncima Gledićkih planina – 850 m nadmorske visine. Obično je hladno pa nam je zato oprema protiv smrzavanja teža od svega ostalog. Ispitivali smo još nekoliko mračnih i od svih zaboravljenih lokacija, a idealnu lokaciju, ako postoji, još uvek tražimo. Akcenat rada je na vizuelnom posmatranju (primereno opremi) ali i fotografija nam je bliska (ponovo primereno opremi).

Web setup - Teleskop 1 -

Sumarice small -

 

Nema potrebe da naglašavamo da smo otvoreni za saradnju sa svima kojima je vedro nebo inspiracija.

Vedro nebo.

 

 

 

Pomračenje Sunca 03.10.2005.
Mars...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •