OKULTACIJA VENERE MESECOM I OBLACIMA

Prvi decembar i nije neki datum od koga bi moglo da se očekuje baš previše u meteorološkom smislu, ali šta ćeš, nebeska mehanika je podesila da se baš na taj datum spetljaju Venera i Mesec. Ne očekujući mnogo, postavili smo našu novu opremu da se temperaturno adaptira na terasi. Nova lepotica od montaže “Losmandy” GM8 zadovoljno, bez naprezanja i nečujno je na svojim leđima nosila novi “Orion UK” photo Newtonian prečnika 150 mm na f/4. Tu se udobno smestio i stari dobri MTO 100/1000 mm, nek se nađe… “Canon” 350D da i ne pominjem, bez njega ne znam kako bi živeli. Kakav prelep setup!!

Šarene se oblaci, ima prozora sa vedrinom ali baš tamo gde ne treba. Trudimo se da ostanemo cool, ali nije lako. Kako se Mesec i Venera sve više približavaju jedno drugom tako i dušmani-oblaci sve više nadiru. Uf… Uspeli smo da u već pomenutim procepima između oblaka “uhvatimo” po neki kadar za uspomenu. Ne zamerite što fotke nisu savršeno izoštrene, kadrirane, eksponirane i slično. Jednostavno nismo imali kada sve to da uradimo! Ovako na snimcima se i ne vidi dramatika i panika kratkotrajnih trenutaka vedrine kada treba uraditi sve, a vojska oblaka je očigledno brojno nadmoćnija. Poslednji snimak je neposredno pred sam trenutak okultacije kada su oblaci definitivno odneli pobedu i 15-tak  minuta posle toga počela je slaba kiša. Nadamo se da smo uspeli da na snimcima prenesemo deo atmosfere.

Jos je dan -

Oblaci s desna -

Vrlo blizu -

Još jedna bitna stvar, Drago danas slavi rođendan pa nek mu je SREĆAN! Ja mu nisam doneo na poklon ništa, pa okultacija je baš danas a i delimično je vedro, a i videli smo i snimili ovaj prelep događaj, pa od decembra se ne može očekivati više pa čak i kad ti je rođendan!

Vedro nebo.

POMRČINA MESECA
POMRAČENJE SUNCA 04.01.2011.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •