POMRAČENJE SUNCA 04.01.2011.

Tačno je 08:00, utorak. Sva oprema za posmatranje i snimanje pomračenja Sunca postavljena i spremna, vreme beznadežno oblačno… Totalno homogena oblačnost bez ijednog prozora vedrine. Pesimizam je savladao neke od nas ali kako ja to imam običaj da kažem: „naše je da postavimo opremu i da se spremimo a Njegovo (misli se na Tvorca, Prirodu, Višu silu i sl.) je da li će da bude vedro!“

Stisli oblaci, mi zauzeli busiju i ne popuštamo… Javlja se naš prijatelj Gucić iz Beograda, kaže beznadežna situacija, em oblačno, em magla. Kod nas bar magle nema. I tako, ponekad se tvrdoglavost isplati, On se oko maksimuma pomračenja smilovao i poslao nam vedro nebo na poklon!

Iako spremni, uspaničeno počinjemo da snimamo prosto ne verujući da se za 15 minuta od potpune oblačnosti preobratilo na potpunu vedrinu! Ostala je u atmosferi neka visoka bleda oblačnost-izmaglica tako da oštrina fotografija nije baš na zavidnom nivou. No, poklonu su u zube ne gleda. Do kraja pomračenja bilo je vedro, bila je tu i neka pegica na Suncu, sve u svemu kako smo se nadali PREZADOVOLJNI SMO!

Mozaik 1 1 -

Oprema -

Na kraju o opremi koja je korišćena. Montaža Losmandy GM8, teleskop Orion UK Photo Newtonian 150/600 mm, aparat Canon 350D, Baader filter ND5.

Prilažemo fotografiju sa ovog pomračenja i nadamo se da će se ovakav trend dobrih događanja i fotografija nastaviti u celoj 2011-toj godini, kako za nas tako i za sve ostale koji vole astronomiju!

Vedro nebo.

OKULTACIJA VENERE MESECOM I OBLACIMA
Sivčina star party August 24-25. 2012.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •