šerlok holm(e)s

Ne treba čovek da bude baš Šerlok Holm(e)s da bi na nebu pronašao trenutno najaktuelniju kometu Holmes. Dovoljno je da zna gde se nalazi sazvežđe Perzeja i kako ono izgleda, pa kad uoči da je nešto neobično pridodato Perzeju, već je pronašao! Nije vam potrebna Šerlokova lupa, “high-end” optika, ali bogami ogrtač jeste jer je baš zahladnilo ovih večeri.

U petak 02.11.2007. nebo se konačno smilovalo i podarilo nam vedro vreme u periodu od 20 do 24 sata što se pokazalo kao dovoljno za posmatranje i pokoji snimak. Kako je Mlađa trenutno u Beogradu morali smo Drago i ja bez lap-top tehničkog pomagala da se mučimo sa pravilnim izoštravanjem na displeju Canona 350D. Mislim da smo uspeli sudeći po fotografijama.

Holmes 1 -

Ipak kod nas u KG-u je ostao neporcenjivi Scopos APO od 80 mm (hvala Mlađo!) pomoću koga smo i snimali priložene fotografije. Snimci su nastali u predgrađu KG-a u uslovima daleko do idealnih, prisutna je bila i laka izmaglica, ali ipak nama su se snimci dopali. Ekspozicije su bile od 15 do 20 sekundi bez korekcije praćenje montaže.

Holmes 2 -

Kometa Holmes je zaista jedinstven prizor i vizuelno i fotografski. Jutros dok sam na poslu pregledao snimke, jedna od koleginica postavi sasvim logično pitanje: “Zar komete ne bi trebale da imaju rep? Pa znaš, suviše je daleko od Sunca da bi se formirao rep, koma je ipak značajno prisutna, natucam ja objašnjenja koja su inače prisutna u stručnoj i nestručnoj javnosti… Ma, odgovori ona, ima ona rep samo ste je vi slikali otpozadi!!!” E pa prihvatam ovu teoriju kao ravnopravnu sa ostalim – moj skroman doprinos i priznanje ženskoj dovitljivosti i logici.

Ako se uskoro razvedri mi idemo ponovo da se divimo kometi Holmes, a vi ako već niste, obavezno je pogledajte jer sigurno vam se neće ponovo ukazati ovakva prilika.

Vedro nebo.

 

 

 

ŽMURKE MESEC-VENERA
Kometa Holmes - drugi put
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •