ŽMURKE MESEC-VENERA

Kako organizovati posmatranje okultacije Venere Mesecom kada se početak pojave odigrava oko 1640 a radno vreme je do 1530? Pa kako drugačije nego “na vrat na nos”. Srećom Drago i ja živimo u provinciji (da ne kažem selu) pa nas saobraćajna gužva nije sprečila da s posla direktno stignemo na posmatranje, kao što je to bilo sa Gucićem koji čovek hoće da živi u prestonici!

Naravno sve se lepo videlo i golim okom, Venera se već uveliko šepurila u društvu svog izabranika Meseca. Ipak da potpomognemo našim napaćenim očima postavili smo u dvorište i 250 mm-skog GSO-a. Nek se nađe… Prvi deo pojave tj. nailazak njega na nju, posmatrali smo vizuelno, uživali u lepoti prizora i onako zadihani skoro i neprimetismo da se Venera već sakrila negde iza Moon-a. Pa, moraće da je potraži zajedno sa nama pri ponovnom pojavljivanju.

Za tu priliku pored vizuelnog potrudili smo se i u fotografskom delu pomoću već pomenutog GSO-a i Canona IXUS 400. Slika u okularu je nedovoljno kontrastna za takvu vrstu fotoaparata (porodični digitalac) ali smo iz velikog broja fotografija izabrali priložene kao najbolje. Uz malo cropa i podešavanja boje (koja je pretežno plava i bez obrade) Photoshop je pomogao da, iz vrlo teške situacije za snimanje, budemo zadovoljni rezultatima.

Vertikala -

Najbliza -

Malo dalje -

Sada vec daleko -

Opušteni posle najbližih kontakata Venere i Meseca, nastavili smo posmatranje sa različitim povećanjima i još malo produžili uživanje. Stvarno je prelepo gledati Veneru danju, kada je još visoko nad horizontom.

 

Vedro nebo.

 

 

 

STUDENICA STAR PARTY - SSP
šerlok holm(e)s
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •